NKA 3506/183 pályázat beszámolója

Szakmai beszámoló a 3506/183 kódszámú, Gyanó Szilvia: „Szép jelen, szép csillag…” - Karácsonyi ünnepkör a Balaton környékén c. időszaki kiállításra támogatást nyert pályázat megvalósításáról

A „Szép jelen, szép csillag” c. időszaki kiállítás a keszthelyi Balatoni Múzeumban 2014. november 30-án (advent első vasárnapján) nyílt meg. A megnyitón 168 vendég vett részt, köszönhetően a kiküldött meghívóknak és a média kitüntetett figyelmének.

A terveknek megfelelően a kiállítás fő részét 90 m²-en rendeztük be, melyhez 44 m² múzeumpedagógia foglalkoztató tér csatlakozott. (Eltérés a bejárási tervhez képest: a múzeumpedagógiai tér nem a kiállítás előtt, hanem az utána következő teremben kapott helyet.) A kiállításhoz nagyrészt saját múzeumunk tárgyi anyagát használtuk, valamint a Marcali Múzeum és Thúry György Múzeum anyagából is válogattunk.

A kiállítás tematikája a terveket követte:
Advent és jeles napjai táblán, a Mikulás-emlékeket külön kis posztamensen állítottuk ki. A rorátét fekete zalavári ünneplőbe öltöztetett bábu segítségével mutattuk be. Luca napját képes-szöveges tábla (kotyolás), digitális képkeretben elhelyezett kép- és hanganyag, valamint a „lucaszéke” műtárgy jelenítette meg. A szent család kultuszát 19.sz-i üvegképekkel demonstráltuk. Karácsony vigíliája, a karácsonyfa, a köszöntők és a karácsonyi asztal nagyméretű fotónyomtatásokon és egy berendezett enteriőrben jelentek meg. A betlehemezés szokását a kiállított, felújított betlehemeken (15 db) keresztül mutattuk be, valamint a Marcali Múzeum vörsi betlehemet bemutató dokumentumfilmjét vetítettük nagy méretű monitoron. A falakat fotónagyítások, képes-szöveges táblák borították. Nagy hangsúlyt fektettünk a környékünkön jellegzetes bábtáncoltató betlehemekre. A bábokat külön tárlóban állítottuk ki. Központi helyen a balatonszentgyörgyi betlehem állt, melyet az 1902-es fényképfelvétellel megegyező módon próbáltunk a látogatók elé tárni. A regölés, szilveszter-újév, a vízkereszt és aprószentek tárgyi emlékeit vitrinekbe helyeztük, ill. szöveges-képes táblákon mutattuk meg a közönségnek.
A látványt a bejárattal szemben elhelyezett balatonszentgyörgyi betlehem és a mögötte elhelyezett hatalmas molinó uralta. Az egész kiállításnak elegáns megjelenést biztosítottak a zöld szatén vitrinszoknyával ellátott, felújított vitrinek.
A múzeumpedagógiai térben foglalkozásokat tartottunk, itt állította fel a múzeum saját betlehemét ember-nagyságú bábokkal egy általános iskolai osztály. A plafonról a családi napon lógattuk be a karácsonyfát, és a Luca-búzát is akkor ültettük. Itt fogadtuk karácsonyi tea-délutánra a keszthelyi egyetem külföldi hallgatóit.

A kiállítást a következő programok kísérték:
- Életfa óvoda pásztorjátéka - a Keszthely TV felvételt készített és karácsonykor mint fő műsort vetítette.
- Karácsonyi családi nap
- Vörsi betlehemes bemutató
- Múzeumpedagógiai foglalkozások (általános iskoláknak 3 db, óvodáknak 2 db, középiskolásoknak 3 db) + egy nyugdíjas klubbal és külföldi egyetemisták csoportjával is szerveztük programot.
- Keszthely TV kulturális rovatába TV-felvétel
A kapott támogatást nyomdaköltségre, a pedagógiai foglalkozások szakmai anyagköltségére, a betlehemek konzerválására és a vitrinek felújítására (vitrinszoknyák készítése) használtuk fel.
A kiállítás az adventi/karácsonyi ünnepkör népszokásait átfogóan mutatta be, időben a 19. század végétől az 1960-as évekig tartó időszakot foglaltuk össze. Elsősorban Keszthely környékére koncentráltunk, de szükségszerűen Zala, Somogy és Veszprém megyék egy része is szóba került. A közönség eddig raktárban elrejtett tárgyi anyagot és a fotótárban megbúvó, részben publikálatlan fotóanyagot láthatott, kiegészítésként pedig új szóbeli gyűjtés anyagát hallhatta. Ez az anyag korábban még nem volt együtt látható. A kiállítás 2015. február 13-ig volt látható. 2014. decemberben és 2015. januárban 1063 látogató tekintette meg a kiállítást, ebben az egyébként „holt” időszakban ez nagy számnak mondható. A kiállításról publikáció készül.

A jeles napok feldolgozásának folytatásaként jelenleg „Húsvéti nefelejcs” címmel látható a Balatoni Múzeumban (a Thúry György Múzeummal közösen rendezett) időszaki kiállítás, melyet a tervek szerint a farsangi időszak követ 2017-ben. A „Szép jelen szép csillag” tárlat 2015-ben Nagykanizsára vándorol, advent első vasárnapján nyílik, majd 2016-ban Marcaliban lesz látható.

A Balatoni Múzeum honlapján többek között a következő összefoglaló olvasható: https://balatonimuzeum.hu/archivum/item/879-kozonseg-kedvenc-a-szep-jelen-szep-csillag-c-kiallitas.

Köszönjük az NKA-támogatását! 

 

    

 

péntek, 03 április 2015 11:50

Aktuális programok

  

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup

Múzeumi bolt