NKA 3505/2720 pályázat beszámolója

A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma a Balatoni Múzeum 3505/2720 azonosító szám alatt nyilvántartásba vett pályázati cél támogatására, azaz „A Balatoni Múzeum fotótári gyűjteményének elhelyezésére szakszerű tárolórendszer(tűzálló fémszekrények) és műtárgyvédelmi környezetet segítő eszközök vásárlása” című pályázatát 500.000 Ft összeggel támogatta. 

A Balatoni Múzeum fotótári gyűjteményének, műtárgyvédelmi környezetét segítő, szakszerű, elhelyezésére elnyert pályázatán a gyűjtemény tűzálló tárolórendszer, fémszekrények beszerzését valósította meg. A támogatással elnyert 500. 000 Ft. összegből a tervezett 11 db fémszekrényből 6 db megvásárlására nyílt lehetőségünk. Ez tételesen négy darab, 4 fiókos, függőmappa tárolására is alkalmas „FOLIO” központi zárral ellátott fémszekrény illetve két darab 3 fiókos, függőmappa tárolására is alkalmas központi zárral ellátott „FOLIO” fémszekrény beszerzését jelentette.
A Balatoni Múzeum 43 158 darabos fotó - és 8577 darabos dia tára rendelkezett a múzeum gyűjteményei közül a legaggasztóbb műtárgyvédelmi körülményekkel. A nyitott polcokon illetve tároló szekrények hiányában a földön, régi dobozokban tárolt fotóanyag helyenként erős por - és fényterhelésnek voltak kitéve. A közel ötven éves, nehezen záródó, nitrolakkal felületkezelt szekrények, a kor műtárgyvédelmi követelményeinek korántsem felelnek meg.
A fényképek állapotát - mint minden műtárgy esetében - a hőmérséklet, a relatív nedvességtartalom, a levegő tisztasága és a fényviszonyok befolyásolják a leginkább. Ezért a pozitív és a negatív fotók szétválogatása mellett a fényképek régi csomagolóanyagának, mint a pergamenpapír borítékok, a nátronpapír és az eredeti fényképtartó dobozok cseréje valósult meg. A fényképészeti anyagok tárolására alkalmatlan anyagokat felváltotta a ligninmentes, savmentes papír. Ezzel a gyűjteménynek közel 25 %- a lett újracsomagolva. A tervezettnél kevesebb tárolószekrény beszerzése miatt most csak a műtárgyvédelmi szempontból elsőbbséget élvező pozitív fotók lettek a beszerzett, új fotószekrényekben elhelyezve.
A támogatott céllal megvalósult a Balatoni Múzeum fotótári gyűjteményében tervezett tároló szekrények cseréjének első lépése, mellyel nemcsak új és jobb raktári rend, hanem a gyűjtemény állapotának fenntartásával, a fotók további romlásának megakadályozásával, lassításával azok hosszabb élettartama lett biztosítva.


Jordán György
segédrestaurátor

kedd, 09 szeptember 2014 09:13

Aktuális programok

  

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup

Múzeumi bolt