NKA 3533/00171 pályázat beszámolója

A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma a Balatoni Múzeum 3533/00171 azonosító szám alatt nyilvántartásba vett pályázati cél támogatására, azaz „A Balatoni Múzeum retaurátor műhelyének tevékenységéhez kis értékű új eszköz beszerzése” című pályázatát 70.000 Ft összeggel támogatta. 

A Balatoni Múzeum restaurátor műhelyének tevékenységéhez kis értékű, új eszköz beszerzéséhez elnyert pályázatán a műhely kapacitásának növelésére egy nagy teljesítményű, több funkciós fúró, csiszoló gép beszerzését valósította meg. A DREMEL Fortifex 9100 márkájú gép segítségével a műhelyben többségében fémtárgyak hatékonyabb gyorsabb restaurálása, tisztítása valósulhatott meg.
A régészeti fémleletek más tárgyaktól (kerámia, kő, fa) eltérően a korróziós folyamatok gyorsasága miatt sokszor azonnali, gyors beavatkozást igényelnek. A munkafolyamatok során - mint a tisztítás, konzerválás, restaurálás - a mechanikai tisztítás az egyik legkényesebb és a legtöbb időt igénybe vevő munkafázis. Ehhez nyújt nélkülözhetetlen segítséget az eszköz. Használatával az egy tárgyra jutó munkaidő jelentősen lecsökkent, megszüntetve a restaurátorműhelyben felhalmozódott, tisztításra váró leletek mennyiségét. 
A cserélhető fej segítségével anyagfajta szerint különböző fémek hatékony tisztítása vált lehetővé.
A támogatott eszközbeszezés a Balatoni Múzeum restaurátor műhelyének hiányos, elöregedett technikai eszközcseréjének első lépése, mellyel a szakmai munka eredményességének szempontjából egy fontos, régóta esedékes célja valósult meg.

Jordán György
restaurátor

kedd, 09 szeptember 2014 09:13

Aktuális programok

  

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup

Múzeumi bolt