NKA 204107/00259 pályázat beszámolója

A Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma a Balatoni Múzeum 204107/00259 azonosító szám alatt nyilvántartásba vett pályázati cél támogatására, azaz „Múzeumok éjszakája Keszthelyen” című pályázatát 150.000 Ft összeggel támogatta.

Keszthelyen 2017. június 24-én a Múzeumok Éjszakája este öt óra és hajnali egy óra között tizennégy non- és forprofit intézményt (Balatoni Múzeum, Helikon Kastélymúzeum, MMM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, Népviseletes Babamúzeum, Történelmi Panoptikum, Csigaparlament, Játékmúzeum- Tüskevár Panoptikum, Erotikus Panoptikum, Keszthely Pantheon, Nosztalgia és Giccs Múzeum, Rádió és Televízió Múzeum, Múzeum Zoo, Kályhák Háza, Szendrey Júlia Emlékszoba) látogathattak meg az érdeklődők. A rendezvényre 2512 fő felnőtt és 1606 fő gyermek váltott jegyet, valamint 122 fő 6 éven aluli

vett részt térítésmentesen. Így a keszthelyi Múzeumok Éjszakájának látogatószáma 4240 fő volt. (Minden résztvevő intézmény programja elérhető a https://www.balatonimuzeum.hu/kiallitasok/programok/item/1093-muzeumok-ejszakaja-keszthely-2017 linken.)

A Múzeumok Éjszakája program keretében a Balatoni Múzeum programjai múzeum állandó kiállításai mellett három időszaki kiállításunk köré szerveződtek. A múzeum földszinti kiállítótermeiben a „Keszthelyi ősök, elődök és felmenők - 770(0) év története a városban és környékén" című várostörténeti kiállítás, az intézmény aulájában a „Múltbéli Arcok - Történelmi arcrekonstrukciós kiállítás", míg a díszteremben a „Harminc éves a Helikon kórus" című kiállítás várta a látogatókat.

A legfiatalabbakat arcfestés és lufihajtogatás várta. A fiatalabb generáció kézműves foglalkozások keretében -az időszaki kiállítások tematikájához kapcsolódó- ruha- és ékszerrekonstrukciókat, mézeskalácsokat, családi címereket és okleveleket készített, továbbá régész tanodában sajátíthatta el az archeológia alapjait. Az idősebbek Targubáné Dr. Rendes Katalin antropológus vezetésével a „Dr. Csont nyomoz" interaktív foglalkozásán, valamint Haász Gabriella történész „A múlt lapjai - Keszthely múltja képeslapokon" című bemutatóján, továbbá Tám László Príma-díjas fotóművész Keszthely múltját is megidéző audiovizuális vetítésén vehettek részt. A programok sorát a keszthelyi Helikon Kórus és a Keszthelyi Jazz Műhely fellépése színesítette. A fenti programok mellett folyamatos tárlatvezetéseket tartottunk a múzeum állandó és időszaki kiállításaiban.

A múzeum széles programkínálata biztosította, hogy minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot. A rendezvény keretében összesen 3540 fő 2089 elnőtt és 1451 diák látogatta meg az intézményt. Ebből 422 felnőtt és 133 diákjegyet a Balatoni Múzeumban vásároltak meg a rendezvény résztvevői. Azt este folyamán a külföldi látogatók aránya az 3%-ot érte el.

A Múzeumok Éjszakáján a csatlakozott intézmények között karszalaggal óránként ingyenesen igénybe vehető Dottó kisvonat közlekedett. A csatlakozott intézmények programkínálata a https://www.balatonimuzeum.hu/kiallitasok/programok/item/1093-muzeumok-ejszakaja-keszthely-2017 oldalon érhető el.
A Nemzeti Kulturális Alaptól kapott 150.000 Ft támogatást egyrészt a keszthelyi Múzeumok Éjszakájának programjait és helyszíneit népszerűsítő Zala Megyei Szuperinfóban 28.500 példányban megjelenő- reklámhirdetésre (1. sz. melléklet), másrészt a Keszthelyi Jazz Műhely együttes előadói tiszteletdíjára (2. sz. melléklet) fordítottuk. A 3. sz. melléklet a szakmai beszámoló hungaricana közgyűjteményi portálra való feltöltés igazolását tartalmazza.
A jelen szakmai beszámolót a Balatoni Múzeum oldalán, a https://balatonimuzeum.hu/rolunk/beszamolok/item/nka-204107-00259-palyazat-beszamoloja cím alatt tettük közzé.

 

Keszthely, 2017.10.03.

A teljes beszámoló a letölthető mellékletben tekinthető meg.

 

péntek, 13 október 2017 09:45

Aktuális programok

  

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup

Múzeumi bolt