Könyvek a Balatoni Múzeum könyvtárából

„Az Országos Múzeum és Könyvtár Bizottság Keszthely városában Balaton-Múzeum felállítását tervezi, a melyben összegyűjtetnének mindama tárgyak amelyek a Balaton növény-, állat-,és ásványvilágára, valamint múltjára vonatkozással vannak. Az Országos Múzeum és Könyvtár Bizottság jól ismeri azt a buzgó működést, melyet a múzeum felállítása tárgyában Keszthelyen már korábbi években kifejtettek, s éppen ezen kulturális érdeklődést akarja méltányolni és Keszthely város további felvirágzását előmozdítani, midőn e nagyfontosságú s nem sokára kétségkívül országos hírnévre emelkedő kulturális intézetet Keszthelyen óhajtja létesíteni.” – írta az Országos Múzeum és Könyvtár Bizottság 1895. június 10-én Keszthely képviselőtestületének.

Az 1898. augusztus 7-i alakuló közgyűlés megválasztotta a Balatoni Múzeum-Egyesület igazgatóválasztmányát, és ezen a közgyűlésen ajánlotta fel Csák Árpád régészeti magángyűjteményét letétként a „Balatoni Múzeum mielőbbi létrehozása céljából…”

A Balatoni Múzeum-Egyesület és a kezelésében lévő Balatoni Múzeum ettől a közgyűléstől számíthatja létét, az Egyesület körbélyegzőjén is az 1898-as évszámot látjuk.

1899. július 8-án hosszú betegség után meghalt Huszár Károly gyógyszerész, a Balatoni Múzeum természettudományi tárának vezetője. 209 kötetes könyvtárát a Balatoni Múzeumra hagyta. Ez a könyvanyag vetette meg az alapját a ma közel 30 000 kötetes múzeumi szakkönyvtárnak. A könyveket akkor „bibliográfiai osztály” keretében gyűjtötték és külön gondot fordítottak a balatoni vonatkozások megszerzésére.

2009-ben lesz 110 éves a gyűjtemény. Gyarapítása, a legfontosabb szakirodalom beszerzése egyre nagyobb gondot jelent, ezért különösen fontosak azok az ajándékok, amelyeket intézmények, magánszemélyek ajánlanak fel könyvtárunknak.

 

Prohászka László: Dabóczi Mihály

Ilyen az az album is, amit a közelmúltban kaptunk Dabóczi Violától, Dabóczi Mihály szobrászművész leányától. A könyv Prohászka László: Dabóczi Mihály c. könyve, amit a Körmendi Galéria adott ki 2006-ban.

Dabóczi Mihály Erdélyben, Marosszentkirályon született 1905. március 29-én. A nyolcgyermekes családban nevelkedő fiú kézügyességét édesapjától, a tanáremberként is mindig fúró-faragó székely ezermestertől örökölte. Érettségi után Marosvásárhelyen, Székely és Réti bútorgyárában vállalt munkát, és itt tanulta ki a fafaragás mesterségét.1929-ben Budapestre költözött, 1930-ban felvették a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Kisfaludi Strobl Zsigmond tanítványa volt.1932-ben – még főiskolásként – szerepelt először kiállításon.

A Szeretet bronzból öntött, kisméretű síremlék-vázlatának olyan sikere volt, hogy az állam megvásárolta az egymásra boruló fiatal és idősebb nőt ábrázoló kompozíciót. Ezután állandó résztvevője a rangos budapesti tárlatoknak.

Dabóczi Mihály nemcsak művész volt, hanem vérbeli sportember is. 1932-től az ötvenes évek végéig versenyszerűen vívott.

1980. február 22-én hunyt el.

Dabóczi Mihály egyenes ember és egyenes művész volt. Híve az igaz szónak és az igaz művészetnek. A különböző változatokat is számítva mintegy ötszáz művet – köztük közel száz érmet, ill. plakettet készített. Munkái megtalálhatók köztereken, épületeken, múzeumokban, magángyűjteményekben. Több mint harminc szobrát a Magyar Nemzeti Galéria, számos művét a Testnevelési és –Sportmúzeum őrzi.

A kiadvány megtekinthető a Balatoni Múzeum könyvtárában.

 

Pilisi Ney Béla: A magyar Országház

A Balatoni Múzeum Könyvtárában sok különleges szépségű könyvet találhatunk.
Ezeket ritkán láthatják a vendégek, mert méretük miatt szabadpolcon nem lehet elhelyezni őket.
Ezek közé tartozik a Magyar  Országházat bemutató könyv is.

Az Országház funkciója, mérete, szépsége miatt előkelő helyet foglal el az ország épületei között.
Az Országházat Steindl Imre (1839 – 1902) tervei alapján 1885 és 1904 között építették. A tervező az épület teljes befejezését már nem érhette meg.
Az első országgyűlést 1896. június 8-án tartották a még épülő parlament épületében.

A könyvet Pilisi Ney Béla írta és szerkesztette. Kiadási évére vonatkozóan eltérő adatokkal találkozunk, legvalószínűbb az Országgyűlési Könyvtár adata, mely szerint 1902-ben adták ki Pesten.

Pilisi Ney Béla miniszteri főmérnök és műépítész 1843-ban született Pesten. 1867 óta a Közmunka-és Közlekedésügyi, majd a Kereskedelmi Minisztériumban működött és 1907-ben miniszteri tanácsosi rangban vonult nyugalomba. Az országház műszaki ellenőri hivatalának főnöke volt. Széleskörű irodalmi működést fejtett ki.

szombat, 10 augusztus 2013 23:43

Kutatni szeretne?

 Amennyiben kutatni szeretne az egyes gyűjteményekben, keresse az adott gyűjtemény felelősét!

Kutatónap:

csütörtök: 9.00-16.00

A könyvtár és a kutatószolgálat 2019. augusztus 1 - augusztus 31. között szünetel.

Aktuális programok

  

Megközelítés

tömegközlekedés   A vasútállomástól és a buszpályaudvartól a Mártírok útján kb. 5 perc gyalog.

busz   A múzeum körüli utcákban a parkolás ingyenes. 

kerékpár   A múzeumépület mellett halad a Nyugat-Balatont behálózó kerékpárútvonal.

Kerékpárral érkezők számára kerékpár-tárolók vehetők igénybe.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup