Élővilág a Balatonnál – témahét

Részvételi díj: 600 Ft/fő/alkalom(nem tartalmazza az útiköltségek díját)

Időtartam: 4 alkalom

Tantárgyi kapcsolódás: természetismeret, környezetismeret, földrajz, biológia

  1. alkalom:

A célcsoport tagjai ismerjék meg az új szokatlan környezetet a Balatoni Múzeumot és foglalkozásvezető személyt. Játékos ismerkedés. A fő téma játékos bevezetése. Alapismeretek, tudásszint felmérése játékosan.

A Balaton és környezetének megismerése, az óriás akvárium és preparátumok segítségével. A témához kapcsolódó ügyességi játékokkal.

  1. alkalom (Fenékpuszta):

Röviden visszacsatolás az előző alkalom ismereteire. A Balaton madárvilágának megismerése a madárgyűrűző állomáson. A gyerekek megismerik a madárgyűrűzést. Hogyan fogják meg a madarakat a gyűrűzéshez, miért gyűrűznek? Megfigyelik a gyűrűzés folyamatát.

Megfigyelik a gyerekek azon madarakat, amelyek éppen gyógyulnak. Élőben közelről látnak különféle ragadozó madarat, fehér és fekete gólyát. Itt megtanulják, ha sérült madarat találnak, hova kell hozni.  

  1. alkalom: (Kis-Balaton)

A program célja a Kis-Balaton élővilágának, természetet, élővilágot kímélő gazdálkodásnak a megismerése. Fő szerepet kap a mese és a szemléltetés, magyarázat. A Kis-Balatonon ismerkedni az élő környezettel a növényekkel. Felfedezés, séta. Melyik típusú növénytársulásban, milyen  élőlények madarak élhetnek. A nagyítók segítségével az aljnövényzetben élő rovarokat fedezik fel a gyerekek, majd a kilátókba felmenve messzebb tekintünk, megismerve a környező településeket. A spektíven (kereső távcső) keresztül a Kis-Balaton madárvilága kerül megbeszélésre. Milyen a színe, mit eszik, hova építi a fészkét, kérdésekre keressük a választ.

  1. alkalom: (Keszthelyi-hegység)

A túra alkalmával a kisdiákok bepillantást nyernek a Keszthelyi-hegység élővilágába. A tanösvény egyes állomásain egy-egy élőlényről, életközösségről kapnak információt. A Balaton keletkezéséhez is köthető érdekes geológiai képződményekkel találkoznak, fedeznek fel. Így már egy szilárd alapot adva későbbi tanulmányaikhoz.

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Kérjen ajánlatot!

Amennyiben kínálatunk felkeltette érdeklődését, keresse fel munkatársunkat!

Németh Péter
múzeumpedagógus

muzeumpedagogia@ balatonimuzeum.hu
Tel: 83/312-351

Aktuális programok

  

Nyitvatartás

Hétfő:
Zárva
Kedd:
9:00-17:00
Szerda:
9:00-17:00
Csütörtök:
9:00-17:00
Péntek:
9:00-17:00
Szombat:
9:00-17:00
Vasárnap:
Zárva

Megközelítés

tömegközlekedés   A vasútállomástól és a buszpályaudvartól a Mártírok útján kb. 5 perc gyalog.

busz   A múzeum körüli utcákban a parkolás ingyenes. 

kerékpár   A múzeumépület mellett halad a Nyugat-Balatont behálózó kerékpárútvonal.

Kerékpárral érkezők számára kerékpár-tárolók vehetők igénybe.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesülhessen aktuális és elkövetkezendő kiállításainkról és programjainkról!

signup