Udvardy Ignác Ödön kiállítása

Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepén van a Magyar Festészet Napja. Ez alkalomból minden évben nyílik egy kiállítás a Balatoni Múzeumban. Idén egy méltatlanul elfeledett, ám nagyon sikeres festőművész képeit állították ki. Udvardy Ignác Ödön, a zalaegerszegi születésű festőművész Keszthely utcáit is megörökítette ceruzarajzain. A kiállítás megnyitóján unokahúga is jelen volt, aki felidézte a művész munkásságának főbb állomásait.

Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója köszöntötte a kiállításmegnyitó vendégeit. Udvardy Ignác Ödön képein visszaköszönnek az 1940-es évek györöki, keszthelyi és Balatoni tájai.
Udvardy Ignác Ödön neve szinte egybeforrt a Nagybányai Festőteleppel. Munkássága sokszínű, festett olajjal, pasztellel, akvarellel, készített grafikákat és linó-metszeteket is.
Sikerei ellenére komoly anyagi gondokkal küzdött, de képeiről az életigenlés és a pozitív világlátás sugárzik.
Zalaegerszegen teret is neveztek el Udvardyról. Halála után több emlékkiállítása is volt a városban. Emlékét méltó módon ápolják, hiszen minden évben odaítélik az Udvardy Ignác – díjat, amit Lászlóné Vida Margit alapított.
A kiállítás november 22-ig látható a Balatoni Múzeumban.

2014-10-21 Keszthelyi Televízió - Szabó Csilla